Żarty się skończyły. Przyszła jesień i czas na pożywne przekąski w ciągu dnia. Najlepiej ciepłe i aromatyczne. Takie, które rozgrzeją nas od środka i dodadzą energii do działania. Czym je doprawić, aby były proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakowite i soczyste? Dziś polecamy Majonez Kielecki z czosnkiem i Majonez Kielecki Omega-3 jako idealny składnik do opiekanych panini - faworytów tej jesieni.
Dlaczego majonez sprawdza się jako uniwersalny dodatek? Przede wszystkim dzięki temu, że ma delikatny smak, szerokie zastosowanie i jest jednym z podstawowych sosów, zarówno stosowanych na ciepło jak i na zimno.
Przyzwyczailiśmy się, że dodajemy go głównie do zimnych dań. Warto jednak przełamać rutynę, bo jest on wyśmienitym dodatkiem również do potraw podawanych na ciepło. Jedną z najprostszych przekąsek na jesień będzie panini, czyli kanapka przygotowywana głównie na bazie ciabatty z dowolnymi dodatkami. My polecamy dwa warianty: klasyczny z szynką i warzywny. Ten pierwszy wykonamy błyskawicznie. Potrzebne nam będą następujące składniki:
• ciabatta pszenna,
• Majonez Kielecki Omega-3,
• krucha szynka,
• ogórek kiszony,
• słodka czerwona papryka,
• ser żółty np. gouda lub ementaler.
Spód ciabatty smarujemy Majonezem Kieleckim Omega - 3, następnie układamy wszystkie składniki zgodnie z listą. Kanapkę podgrzewamy ok. 3-5 min w opiekaczu lub ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Ważne, aby pieczywo było przypieczone i chrupiące, a ser roztopiony i ciągnący.
Do warzywnej ciabatty polecamy:
• ciabattę rustykalną,
• Majonez Kielecki z czosnkiem,
• kotleciki z ciecierzycy,
• plaster pomidora malinowego,
• czerwoną cebulę,
• ser cheddar.
Ciabattę zapiekamy jak wersje klasyczną. Możemy na koniec dodać roszponkę lub rukolę. Tak przygotowane kanapki na ciepło będą świetną opcją na rozgrzewające, sycące śniadanie lub kolację. A ci, którzy w pracy mają piekarnik mogą zabrać ze sobą wcześniej przygotowana ciabattę i podgrzać ją zaraz przed zjedzeniem. Składniki możemy dowolnie miksować, tworząc inne kanapki np. włoską z pomidorami i mozzarelą lub bałkańską z grillowanym bakłażanem i serem kozim. Dodając do nich Majonez Kielecki, panini będzie niesamowicie soczyste i aromatyczne.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego z czosnkiem: 6,79 zł brutto / 310g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: 6,79 zł brutto / 310g
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/jesienne-przekaski-z-majonezem-kieleckim